Fragment

Gaat het Van Zweden om de centen?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Gaat het Van Zweden om de centen?

Jaap van Zweden is de best betaalde dirigent ter wereld en begon deze week aan zijn nieuwe baan als Music Director bij het New York Philharmonic Orchestra. Een prachtige functie bij een prestigieus orkest.

Toch staat ons eigen Koninklijk Concertgebouworkest beter aangeschreven. Dan moet Jaap dus voor het geld vertrokken zijn. Het is een vraag die ongetwijfeld door ieders hoofd heeft gespeeld.

Daarom in de rubriek De ongestelde vraag: Doet hij het voor de centen? Aan Roland Kieft, directeur van de Stichting Omroep Muziek waar het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor onder vallen, de eer om deze vraag te beantwoorden.

Jaap van Zweden was dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest en Roland Kieft kent hem ook persoonlijk. “Het is zeker niet voor het geld, die berg Olympus heeft Jaap van Zweden lang geleden al beklommen. Hij was al de best betaalde dirigent voordat hij naar New York kwam”, zegt Kieft.

Geld binnenhengelen

“Jaap vindt de erkenning wel belangrijk en dat krijgt hij in New York zeker”, vervolgt Kieft. “Daar is Nederland niet altijd even goed in, om het eigen talent ook te eren.”

Van Zweden heeft nog een belangrijke kwaliteit die in New York goed van pas komt. “De financiering van Amerikaanse orkesten is heel anders dan in Nederland, waar zwaar op subsidie wordt geleund.”

“Jaap is in Amerika ook verantwoordelijk voor het binnenhengelen van geld en daar is hij heel goed in”, licht Kieft toe.