Fragment

'Wij kunnen als klein land profiteren van de chaos'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Wij kunnen als klein land profiteren van de chaos'

Het is chaos in de financiële wereld. Brexit, de Italianen liggen op ramkoers met Brussel en Trump maakt ruzie met onze belangrijkste handelspartner, Duitsland. Bang? Niet nodig, volgens prof. dr. Arnoud Boot. "Wij kunnen als klein land profiteren van de chaos."

Bij chaos in de financiële, economische wereldorde wordt vaak gedacht: dat schaadt Nederland, als exportland. Maar niets is minder waar volgens Boot, hoogleraar ondernemingsfinanciering en financiële markten aan de Universiteit van Amsterdam. "We hebben een tekort op de lopende rekening met Amerika. Trump zou woest moeten zijn. Maar het gros van de Nederlandse export loopt via Duitsland. En dat land vangt de pijlen van Amerika. Wij kunnen ondertussen profiteren van de internationale markten en de kansen die zich daar voordoen. Dus ik geloof: chaos helpt Nederland."

Ondertussen ligt de eurozone onder vuur door plannen van de nieuwe Italiaanse regering. Die diende in Brussel een begroting in die in het teken staat van veel geld uitgeven. Toch maakt dat volgens Boot Italië niet direct de zieke man van Europa. "Vergis je niet. Noord-Italië is één van de rijkste gebieden van Europa. Er zijn daar veel familiebedrijven die goed zaken doen. Wat zij geleerd hebben is hoe zij hun zaken moeten regelen ondanks de overheid." Het is Zuid-Italië waar het minder gaat.

"Daar speelt de maffia de rol van de overheid. De overheid in Italië heeft eigenlijk heel weinig te doen’. Boot denkt niet dat het land ooit uit de eurozone wordt gegooid of die zelf zal verlaten. "In Italië zijn veel mensen juist Europagezind. Ze vertrouwen doorgaans hun eigen regering niet. Dus ja, dan is Brussel zo slecht nog niet."