Fragment

Het corrupte verenigingsleven

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het corrupte verenigingsleven

Nederland is een verenigingsland. Of het nou de ANWB is of, in het geval van Jort Kelder, een lidmaatschap van de vereniging Baasjes van Britse kortharen (katten), een vereniging heurt erbij in Nederland.

Maar onze gezellige clubjes zijn toch ook vatbaar voor corrupt bestuur. Daarover gaat Eric Smit, hoofdredacteur van Follow the Money in gesprek met Marjan Olfers, bijzonder hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Graaiende bobo's

"Verenigingen zijn prima en vaak is er niks mis mee", zegt Olfers. "Ze zijn in principe heel democratisch ingericht met een ledenraad en een bestuur." Maar het gevaar schuilt in het bezit dat verenigingen opbouwen. "We betalen allemaal contributie.  Soms staat er heel veel geld op zo’n bankrekening en dan komen er ook slechte mensen om de hoek kijken", zegt professor Olfers. 

Misbruik

Mensen met slechte bedoelingen hebben in zo'n vereniging vooral belang bij het concentreren van de macht, benadrukt Olfers. "Je wil wel dat die vereniging een vereniging blijft, en niet dat er een proces van ondemocratisering in gang wordt gezet. En we weten allemaal dat als dat wel gebeurt dat de macht zich dan concentreert." Op het moment dat macht en monopolie een grote rol gaan spelen bij verenigingen, dan staat de deur open voor misbruik, betoogt Olfers.

Achter de zaak Keizer zit een jarenlang proces van ondemocratisering van de vereniging, dat het graaien mogelijk maakte. ”Er worden dan steeds meer besluiten genomen waardoor de democratie binnen de vereniging de kop in wordt gedrukt, de ledenraad wordt dan buiten spel gezet.”