Fragment

'We zitten nog lang niet in een tweede golf'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'We zitten nog lang niet in een tweede golf'

Er is een stijging in het aantal corona-besmettingen en in de media is er alweer volop paniek over een tweede golf. Terechte bezorgdheid of onzinnige hysterie? "We zitten nog lang niet in een tweede golf", zegt Bert Slagter wiskundige en data-analyst in dr Kelder en Co.

Bert Slagter bestudeert als wiskundige veel data over de besmettingen met Covid-19 en de verspreiding van het coronavirus. "Zitten we weer in het maart-scenario?", wil Jort Kelder weten. "Welnee, nee daar zijn we absoluut nog niet aan toe", sust Slagter. "Daar zijn eigenlijk drie redenen voor."

"Ten eerste, de pakweg 150 positieve tests per dag die we nu zien, die vangen een veel groter deel van de besmettingen dan we begin maart deden." Begin maart werd er niet massaal getest, we kunnen de data van nu niet vergelijken maar Slagter kan er wel een sommetje op loslaten. "Voor maart kunnen we terugrekenen vanaf de ziekenhuisbesmettingen. Er zit een factor 50 tussen het aantal ziekenhuisopnames en de besmettingen. In de week van 24 maart belandden er per dag zo’n 400 tot 500 mensen in het ziekenhuis. Dat betekent dat er toen per dag zo’n 20 tot 30 duizend mensen besmet raakten. We zitten daar nog lang niet."

Mensen weten nu eerder of ze besmet zijn en kunnen dan dus ook maatregelen nemen zodat ze minder andere mensen besmetten, de groei zal dus ook minder hard gaan. "De tweede reden is dat op dit moment nog heel veel mensen zijn die zich voorzichtig gedragen. Er zijn geen massabijeenkomsten, geen festivals, je gaat meestal niet zingend in de kroeg staan. Dus het virus heeft veel minder kans om te verdubbelen om snel te groeien", zegt Slagter.

"Ten derde we hebben de clusters veel beter in beeld. We kunnen veel beter zien waar de uitbraken zijn. De komende tijd zullen we zeker nog geen overspoelde ziekenhuizen zien en zeker ook geen landelijke lockdown", zegt Slagter.