Fragment

SGP krijgt voor het eerst een vrouwelijke wethouder

foto: ANP | Remko de Waalfoto: ANP | Remko de Waal
  1. Fragmentenchevron right
  2. SGP krijgt voor het eerst een vrouwelijke wethouder

Klaas Dijkhoff verlaat na maart het Binnenhof, maar pas echt breaking news was gisteren dat namens de SGP een vrouwelijke wethouder aantreedt. De 27-jarige Paula Schot wordt wethouder wordt van de 34 duizend inwoners tellende Zeeuwse gemeente Schouwen-Duiveland. 

Daarmee lijkt de oudste partij van Nederland van haar geloof te vallen. Vrouwen mochten sinds de oprichting van de partij geen regeerambt bekleden, aldus de Bijbel, aldus de SGP. Wij citeren apostel Paulus in Corinthiërs 14, vers 34: "dat uw vrouwen in de Gemeenten zwijgen; want het is haar niet toegelaten te spreken, maar bevolen onderworpen te zijn, gelijk ook de wet zegt."

"Ik ken de teksten. Dat gaat om een kerkelijke gemeente, en niet om de gemeente die wij kennen in Nederland", zegt Schot. In de grondbeginselen van de partij staat echter wel nog altijd dat vrouwen geen minister kunnen worden. "Ik ga gewoon een fantastische baan bekleden, waar ik heel erg enthousiast over ben en heel veel zin in heb. Voor mij doet het er niet zoveel toe dat ik ook toevallig vrouw ben."

De grote prangende kwestie in Schouwen-Duiveland is volgens Schot dat jongeren wegtrekken uit de gemeente. Als jongeren gaan studeren in de grote steden als Amsterdam en Rotterdam, keren ze vaak niet terug. "Dat is best een probleem, omdat je te maken hebt met vergrijzing die nog sneller gaat dan in de rest van Nederland." Schot is dan ook voornemens om meer hoger onderwijs in de buurt te halen.

Slotvraag van dr Kelder: is er nog een kansje dat er bij de SGP ooit een homo wethouder wordt? "Ik snap die schaal nooit zo goed, dat het van man naar vrouw naar homo gaat", kaatst Schot. "Maar naar geaardheid wordt niet gevraagd in de sollicitatieprocedure. Dus het zou zomaar kunnen dat er ook binnen de SGP homo's actief zijn."