Fragment

Wanneer door bedrijven gefinancierd onderzoek gebruikt wordt voor overheidsbeleid

  1. Fragmentenchevron right
  2. Wanneer door bedrijven gefinancierd onderzoek gebruikt wordt voor overheidsbeleid

Sinds eind vorige eeuw is de overheid niet langer de enige financier van wetenschappelijk onderzoek op universiteiten. Voor Wageningse onderzoekers was dat het startschot voor een innige samenwerking met chemiegiganten: zo werkt het bijeninstituut van de WUR (Wageningen University & Research) al jaren samen met misschien wel de grootste vijand van de bij: pesticide-fabrikant Bayer. 

Naar aanleiding van een artikel hierover op Follow the Money stelde D66-Kamerlid Jan Paternotte samen met Tjeerd de Groot, Kamerleden voor D66, Kamervragen. In dr Kelder en Co belt Eric Smit, de hoofdredacteur van FtM, even met Paternotte.

"Als bedrijven belang hebben bij de uitkomsten van het onderzoek en ook aan de financieringsknop draaien, dan wordt het ingewikkeld. We hebben eerder gezien dat de Erasmus Universiteit mede door Shell een gefinancierde opleiding had, en Shell ook ging meebepalen of studenten wel of niet werden toegelaten", aldus het D66-Kamerlid. "Uiteindelijk hebben we wel ook het geld uit het bedrijfsleven nodig. Maar het wordt ingewikkeld als dat onderzoek gebruikt wordt om overheidsbeleid te beïnvloeden."


Video niet beschikbaar