Fragment

Dorpspolitiek: steeds minder draagvlak voor lokaal bestuur

  1. Fragmentenchevron right
  2. Dorpspolitiek: steeds minder draagvlak voor lokaal bestuur

Het gezag van het lokale bestuur neemt steeds verder af, dat is de constatering van emeritus professor politicologie en schrijver Meinder Fennema. Afgelopen week kwam zijn boek Dorpspolitiek uit, waarin hij samen met Martijn Bolkestein beschrijft hoe en waarom dit lokale gezag aan draagvlak verliest.


"De burgemeester was vroeger iemand van adel. Tot in de jaren zestig werden er mensen met aristocratische achtergrond op deze positie benoemd. En die aristocratie heeft een bepaald natuurlijk gezag", zegt Fennema.


Na de roerige jaren zestig waarin er een einde werd gemaakt aan deze benoeming op afkomst, kwamen de burgemeester met name uit verzuilde delen van de maatschappij. "Die verzuiling brengt ook een zeker gezag met zich mee."


Nu de burgemeester door de raad wordt aangewezen en door de Koning wordt benoemd, is er eigenlijk weinig sprake van natuurlijk gezag, meent Fennema. Dat draagvlak zie je dus steeds meer verdwijnen.


Belangen

Niet alleen het gezag van de burgemeester loopt terug. Ook de gemeenteraad en het college hebben steeds minder aanzien. Fennema beschrijft in zijn boek de situatie in Bloemendaal, een rijke gemeente. Intimidatie is er aan de orde van de dag.


"Je merkt dar burgers het bestuur steeds meer onder druk zetten, omdat de persoonlijke belangen vaak heel hoog zijn. Dan wil er iemand zijn vakantiehuisje permanent bewoond hebben en dan wordt er vanuit dat persoonlijke belang druk uitgeoefend op bestuurders. Dat gaat lang niet altijd zachtzinnig", beschrijft Fennema.


Oplossing

Een gekozen burgemeester zou volgens Fennema een oplossing bieden. Daarnaast stelt hij voor dat er een aantal plekken in de raad opgevuld moeten worden door burgers. Dus niet mensen die gekozen zijn maar mensen die aangewezen worden en worden aangesproken op hun burgerplicht, net als in de Amerikaanse juryrechtspraak.


Daarnaast vindt hij dat er ook in de lokale politiek een districtenstelsel zou moeten worden ingevoerd. "Je identificeert je als burger met een woonplaats en niet perse met een gemeente. Je kan dan je eigen district binnen een gemeente vertegenwoordigen."