Fragment

Dr Kelder naar de Wadden voor ratio in klimaatdebat (deel 2)

  1. Fragmentenchevron right
  2. Dr Kelder naar de Wadden voor ratio in klimaatdebat (deel 2)

Aan het einde van deze week waarin een 16-jarige de VN toebeet, de zeespiegel nog sneller blijkt te stijgen dan gedacht en er wereldwijd klimaatgestaakt werd, zijn wij vol gas over het wad gevaren om op het Springtij Forum enige rede en ratio in het klimaatdebat te serveren. 

In het tweede uur van deze speciale uitzending zijn te gast: Herman van der Meyden (Shell), dr. Sanne Akerboom (Universiteit Utrecht) en prof. dr. Maarten Hajer (UU).

Van der Meyden mag de vraag beantwoorden hoe een fossiel bedrijf als Shell zich gaat ontpoppen tot groene vlinder. Daar wordt aan gewerkt, maar vooralsnog is het voor meer dan 80 procent fossiel. Is elk procent dan niet eigenlijk teveel? “Ja, antwoord van der Meyden, "maar iedere liter die wij uit de bodem halen leveren wij ook aan klanten die er nuttige dingen mee doen en er blij van worden."

"We moeten de nieuwe vorm van energie gaan opbouwen. Maar uiteraard zijn er mensen die vinden dat we de knop om moeten zetten”, zegt Van der Meyden. Wat zou er dan gebeuren, vraagt dr Kelder. “Ik weet niet of jouw lichtknopje het dan nog doet.”

Sanne Akerboom deed onderzoek naar burgerparticipatie in de energietransitie en pleit voor meer regie naar de gewone Nederlander, die bijvoorbeeld een windmolen in zijn achtertuin moet verduren of zijn. Met professor Maarten Hajer bespreekt hij de toekomst van de stad in een klimaatveranderende wereld. En wat daar onder andere van groot belang bij is, is dat we anders gaan bouwen. Want als we doorgaan met de materialen van nu (beton, staal, baksteen), dan gaan we de opwarming nooit tot slechts twee graden beperken.