Fragment

Het wordt een wilde zomer

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Het wordt een wilde zomer

Corona vraagt veel van ons inhoudingsvermogen op het gebied van liefde en seks. Maar als de temperaturen straks oplopen, gieren de hormonen dan door de straten? Gedragsbioloog Patrick van Veen sluit het zeker niet uit, in dr Kelder en Co.

Van de week zagen we de parken volstromen. De opgelopen temperaturen en het lentezonnetje trok velen, zij het tijdelijk, uit hun isolement. "Het is niet de lente", zegt Van Vaan. "Mensen denken altijd dat mensen in de lente wilder worden. Dat is niet zo. In het najaar worden ze wilder."

Om de vraag of we straks een summer of love krijgen te beantwoorden, gebruikt Van Veen historisch onderzoek naar seksualiteit en de seksuele moraal. "Tussen crisismomenten in zie je vaak een soort seksuele revolutie ontstaan. De roaring twenties is de best onderzochte periode, waar je in Duitsland en Frankrijk een soort wilde orgie ziet."  Relaties in traditionele gezinnen waren door de oorlog omver gevallen, dat droeg daar aan bij. 

Singles hadden het in lockdown moeilijk. "Het is complexer geworden. Maar wat je waarschijnlijk gaat wanneer de complexiteit straks wegvalt, dat mensen een soort inhaalslag gaan maken." Uit het verleden weten we volgens Van Veen dat er na een crisis vaak een versnelling komt bij het opzoeken en opbouwen van relaties.

Jongens, fijne zomer, geniet ervan!