Fragment

Nederland koning faciliteren belastingontwijking

  1. Fragmentenchevron right
  2. Nederland koning faciliteren belastingontwijking

Nederland neemt een ereplaats in als het gaat om het faciliteren van belastingontwijking. Dat zegt dr Frank Takes in dr Kelder en Co. Takes doet met behulp van big data onderzoek naar hoe geldstromen lopen in onze mondiale economie.

“Nederland heeft een absolute ereplaats als doorstroomland”, zegt Takes. “Er stroomt twintig keer meer geld door ons land dan eigenlijk zou moeten.” Hij doelt daarmee op geld dat niet in onze economie wordt verdiend of omgezet maar wel via in Nederland gevestigde bedrijven wordt doorgesluisd naar belastingparadijzen.

Dr Frank Takes werkt zowel voor de Universiteit Leiden als voor de Universiteit Amsterdam. Bij die laatste is hij betrokken bij Corpnet, waar met behulp van veel gegevens en ingewikkelde berekeningen de geldstromen worden geanalyseerd.

Wegzinkende waarde
“Door ons onderzoek is voor het eerst objectief vast te stellen waar het geld op onze wereld vandaan komt en waar het heen gaat”, zegt Takes. Dat is dus wat anders dan een lijstje brievenbusfirma’s tellen.

Wij zien bijvoorbeeld ook wat er gebeurt in landen die officieel niet mogen rapporteren. Taiwan bijvoorbeeld, dat door China niet als een land gezien wordt en dus geen officiële publicaties doet. “Ja, en dan zien wij dat Taiwan een land is dat dezelfde rol aanneemt als de exotische eilanden. Het is dus een land waar veel waarde wegzinkt. Bijvoorbeeld zwart geld.”

Data is geld

Frank Takes hoopt dat mensen op een andere manier tegen hun data aan gaan kijken. Het is namelijk heel erg waardevol. “Als je data beschikbaar stelt is dat eigenlijk een soort betaling.” Daar krijg je dan bijvoorbeeld een gratis app voor terug. Big data heeft een negatieve bijsmaak in onze maatschappij, mede door de manier waarop het bijvoorbeeld via lekken bij Facebook in het nieuws komt. “Maar met big data kunnen we ook hele waardevolle dingen aantonen.”