Fragment

VVD: Liever goederen dan cash naar Sint Maarten

  1. Fragmentenchevron right
  2. VVD: Liever goederen dan cash naar Sint Maarten

'Sint Maarten heeft in de praktijk meer goederen nodig dan geld. Wat heb je nou aan geld als je echte probleem een kapot vliegveld is.' Dat zei VVD-Kamerlid André Bosman dinsdagavond in Dit is de Dag waar hij samen met PvdA-Europarlementariër Agnes Jongerius te gast was.

Bosman ging in op de vraag wat er nodig is voor de wederopbouw van het eiland Sint Maarten. De verwoestende orkaan Irma heeft huizen zijn verwoest en de infrastructuur beschadigd. Het Rode Kruis maakte bekend dat maar liefst 91 procent van de gebouwen schade heeft. 'We moeten daar in overleg met de regering van Sint Maarten gaan bekijken waar we beginnen met de wederopbouw.' Aldus Bosman.

Europees geld

Terwijl het Franse deel van het Sint Maarten hulpgeld uit het Europese solidariteitsfonds krijgt, lijkt dat voor het Nederlandse deel niet weggelegd. Volgens Jongerius is het laatste woord hier nog niet over gezegd. 'Morgen ga ik in debat in het Europees Parlement en ik zal ervoor pleiten dat we niet naar de regeltjes kijken, maar naar de mensen op Sint Maarten. Zij moeten worden geholpen.'