Fragment

Vliegen zonder piloot, durven we het aan?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Vliegen zonder piloot, durven we het aan?

‘Welcome aboard, here is your captain speaking.’ Deze zin klinkt ons nu nog vertrouwd in de oren, maar in de toekomst zou dit weleens heel anders kunnen worden. Volgens Zwitsers onderzoek zou er namelijk 35 miljard bespaard kunnen worden als we zonder piloot gaan vliegen. Maar durven we wel in een pilootloos vliegtuig te stappen? Volgens Joris Melkert, luchtvaartdeskundige van de TU Delft, moet dat in de toekomst gewoon kunnen. Benno Baksteen, voormalig piloot, is het hier niet mee eens en zou het zeer onverstandig en gevaarlijk vinden.

“Over enkele tientallen jaren moet ook de burgerluchtvaart zonder piloot kunnen vliegen.” Dat zegt Joris Melkert, luchtvaartdeskundige van de TU in Delft. Volgens hem zijn de meeste vliegrampen (deels) veroorzaakt door menselijk falen. “Een computer kan tijdens een vlucht procedures veel consistenter volgen.” En dat maakt vliegen nog veiliger.

Voormalig piloot Benno Baksteen: “Wij worden niet opgeleid om mensen van A naar B te vliegen, maar om op te treden als er dingen misgaan.” Piloten zijn daarom onmisbaar. Veel gevaarlijke situaties konden zonder problemen worden opgelost door menselijke creativiteit. “Kijk naar de landing op de Hudson, een paar jaar terug. Dat is er een prachtig voorbeeld van.”

Een belangrijk ander bezwaar van Baksteen is het risico dat computergestuurde vliegtuigen kunnen worden gehackt. Melkert: “Dat kunnen we nooit 100% uitsluiten, maar we kunnen de computers wel voldoende veilig maken.”