Fragment

Ybeltje Berckmoes hangt vuile was VVD buiten

  1. Fragmentenchevron right
  2. Ybeltje Berckmoes hangt vuile was VVD buiten

'Ik ben eigenlijk heel gemakkelijk in de Tweede Kamer terechtkomen.' Dat erkent oud VVD-Tweede Kamerlid Ybeltje Berckmoes nadat ze in een boek uit de doeken doet hoe ze functioneerde in de fractie van de VVD. In het boek beschrijft ze hoe bij een evaluatie fractievoorzitter Halbe Zijlstra aan haar vraagt: 'Hoe ben jij in godsnaam in de Tweede Kamer terechtgekomen?

Het boek van Ybeltje Berckmoes ‘Voorlichting loopt met u mee tot het ravijn.’ verhaalt over de voor haar verstikkende partijcultuur van de VVD, waar ze inmiddels ook het lidmaatschap van heeft opgezegd. 

Prominent

'Ik heb geprobeerd terug te vechten,' vertelt Berckmoes in Dit is de Dag. 'Op verschillende manieren. Maar je kan met 41 kamerleden niet allemaal prominent zijn. Ik voelde me daar eerst heel senang bij, maar ik wilde wel gewoon discussie en daar was gewoon geen ruimte voor.'

Portefeuille

Vanwege haar weigering om zich te houden aan de regels van de voorlichting is Berckmoes de portefeuille meermaals ontnomen. Ook de initatiefwet die ze had geschreven mocht ze uiteindelijk van de partij niet indienen. 'Dak- en thuislozen daar ging uiteindelijk mijn passie naar toe. AL mijn 13 punten waren goedgekeurd, daar hadden we met de PvdA een mooie slag kunnen maken. Maar het onderwerp pastte uiteindelijk niet bij de VVD.'

Vuile was

Berckmoes heeft geen spijt van de vuile was die ze buiten hangt, waarbij ze ook veelvuldig citeert uit vertrouwelijke documenten en telefoonverkeer. 'Het verhaal is zo zot, dan moet je wel met bewijs komen. Ik heb driekwart geschrapt. Ik denk dat het heel goed is dat mensen zoals ik dit vertellen.