Fragment

Zijn we al toe aan een minderheidskabinet?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Zijn we al toe aan een minderheidskabinet?

Dit is de dag dat de leiders van alle politieke partijen van Informateur Edith Schippers eens goed moeten nadenken over hun eigen positie en voorkeuren voor een nieuwe coalitie. Een dag van reflectie. Want dreigt er nu een impasse in de formatie? 

'We moeten in Nederland eens stoppen met alles dicht te timmeren', zegt Forum voor de Democratie partijleider Thierry Baudet. Volgens Baudet zouden alle partijen beslissingen moeten nemen over grote onderwerpen als Gezondheidszorg en Onderwijs, door in gesprek te gaan met specialisten op dat gebied. 'Partijen moeten stoppen met klaverjassen en inventariseren wat verschillende meerderheden in de Kamer willen'. 

'Ik denk niet dat dit gaat werken', zegt hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans. 'Ik snap het idee van meneer Baudet, maar op die manier praat je partijen terug de 19de eeuw in. We hebben heel veel partijen en die partijen moeten samen overleggen en compromissen sluiten. Een noodscenario als een minderheid-of zakenkabinet is niet nodig.'