Fragment

Moet er een noodfonds komen voor kippenboeren in de eiercrisis?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Moet er een noodfonds komen voor kippenboeren in de eiercrisis?

Moet er een noodfonds komen voor gedupeerde pluimveehouders in de fipronilcrisis? Daarover verschillen de SGP enGroenLinks van mening, zo bleek in Dit is de Dag.

Roelf Bisschop, Tweede Kamerlid van de SGP is voor een noodfonds. 'De vraag is in hoeverre de NVVA verantwoordelijk is voor de ontstane situatie bij pluimveehouders. Die verantwoordelijkheid moet nog worden vastgesteld.” Het onderzoek hiernaar wordt geleid door oud-minister Winnie Sorgdrager.

Normaal gesproken komen pluimveehouders na de vaststelling van de verantwoordelijkheid van de eiercrisis in aanmerking voor schadevergoeding. Maar volgens Bisschop kunnen ze hier niet op wachten. Ze hebben nu al financiële compensatie nodig. “Daarom moeten we nu over zo’n noodfonds praten.”

Rik Grashoff, Tweede Kamerlid van GroenLinks, vind zo’n noodfonds geen goed idee. “De vraag wie aansprakelijk is moet door de rechter worden beantwoord. Die beslist dan over schadevergoeding.” Grashoff ziet daarom niets in een plan van de SGP voor een noodfonds als overbruggingsregeling. Volgens hem bestaat dan het risico dat pluimveehuiders die zelf in gebreke zijn gebleven het geld uit het noodfonds weer terug moeten betalen.

De Tweede Kamer komt morgen vervroegd terug van vakantie om de kwestie plenair tebespreken.