Pfizer en Moderna hebben de prijzen voor hun coronavaccins verhoogd: is dat eerlijk?
- Fragmenten
- Pfizer en Moderna hebben de prijzen voor hun coronavaccins verhoogd: is dat eerlijk?
Pfizer en Moderna hebben de prijzen voor hun coronavaccins verhoogd in een nieuwe deal met de Europese Unie. Ben van Gils is beleidsadviseur van Oxfam Novib en vind het onbegrijpelijk. ‘Dit is misschien wel een van de dodelijkste gevallen van winstbejag in de geschiedenis’ zegt Oxfam Novib. Franc de Korte, woordvoerder van de vereniging innovatieve geneesmiddelen vindt zo’n prijsverhoging juist meer dan logisch.
Pfizer zelf wilde niet ingaan op onze uitnodiging voor dit gesprek, maar reageerde wel schriftelijk:
- Pfizer en BioNTech hebben in het belang van transparantie met de Europese Commissie samengewerkt om de Purchase Agreements’/koopovereenkomsten te publiceren. Zoals gebruikelijk bij overeenkomsten van deze aard, zijn de documenten op bepaalde plaatsen noodzakelijkerwijs bewerkt, inclusief de commerciële details, om de zakelijke gevoeligheden die voor alle partijen relevant zijn, te respecteren.
- Andere bijzonderheden over het ‘third advance supply agreement’(aangekondigd in mei 2021) tussen de bedrijven en de EC zijn te vinden op de website van de EC en Pfizer.com.
- Zoals onze CEO opmerkte tijdens de Global Heath Pre-Summit 2021 van de Europese Commissie (21 mei, Rome):
"Pfizer biedt ons vaccin aan via gedifferentieerde prijzen. Dit betekent dat rijkere landen voor elke dosis ongeveer de kosten van een afhaalmaaltijd zouden betalen ... landen met een gemiddeld inkomen zouden ruwweg de helft van die prijs betalen ... en landen met een laag inkomen zouden we doses tegen kostprijs aanbieden. We hebben voor deze aanpak gekozen omdat we geloven dat rechtvaardigheid niet betekent dat we iedereen hetzelfde geven. Het betekent dat we meer geven aan degenen die meer nodig hebben...
"...Dankzij onze wetenschappelijke vaardigheden, de toewijding van onze mensen en aanzienlijke investeringen, beloven Pfizer en BioNTech vandaag om in de komende 18 maanden 2 miljard doses van ons COVID-19-vaccin te verstrekken aan landen met een gemiddeld en laag inkomen.
"We verwachten dit jaar 1 miljard van deze doses aan lage- en middeninkomenslanden te verstrekken. En we beloven om in 2022 nog eens 1 miljard doses aan deze landen te leveren. We hopen dat we zo sneller nog meer levens over de hele wereld kunnen helpen redden."