Fragment

'Shock-actie als 'Geen 4 mei voor mij' is soms nodig'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Shock-actie als 'Geen 4 mei voor mij' is soms nodig'

'Shock-acties zijn soms nodig om iets bespreekbaar te maken.' Dat stelt Marjolein van Pagee in Dit is de Dag. De onderzoeksjournaliste die zich specialiseert in onze geschiedenis met Indonesië, hoort niet bij de actiegroep die op 4 mei een lawaaidemonstratie wil houden, maar heeft wel begrip voor de boodschap van de activisten.

In Dit is de Dag ging Marjolein van Pagee in gesprek met historicus Piet Emmer. Volgens de activisten van 'Geen 4 mei voor mij'  worden met de Nationale Dodenherdenking ook soldaten herdacht die betrokken waren bij de politionele acties in voormalig Nederlands-Indie. Ook Marjolein van Pagee is daar verbolgen over, maar volgens Piet Emmer is dat niet terecht.

'Bekijk de koloniale oorlog in voormalig Nederlands-Indië door de bril van toen,' stelt Piet Emmer. 'De keuze om daar troepen heen te sturen was een democratisch besluit waar bijna alle politieke partijen het mee eens waren, aldus Emmer. Onderzoeksjournaliste Marjolijn van Pagee is het daarmee oneens. 'U normaliseert zo het begrip kolonie en wat daar allemaal is gebeurd.'