Fragment

Oproep: verbied het offeren van dieren in naam van religie

  1. Fragmentenchevron right
  2. Oproep: verbied het offeren van dieren in naam van religie

Dinsdag begon voor moslims het offerfeest, waarbij per gezin ritueel een dier wordt geslacht. Bijna elk jaar is er veel te doen om dit feest, ook nu. Vier dierenorganisaties willen een algeheel verbod op het offeren van de dieren. Is dat haalbaar en een goed idee?

Sandra van de Werd van de  vier dierenorganisaties vindt het traditioneel offeren van dieren niet meer van deze tijd. ‘We leven in 2018, het offeren van dieren komt uit eeuwenoude verhalen.’ Geloof mag volgens haar niet ten koste gaan van mensen en van andere diersoorten.  Een dier offeren vindt zij eigenlijk ook geen offer, omdat het de offeraar zelf geen pijn doet en alleen maar wat geld kost.

Imam Elforkani is het niet met haar eens. ‘We zullen bewaken en verdedigen dat we dit mogen blijven doen.’ De bio-industrie is volgens hem een groter probleem dan de rituele slacht.  

Hoogleraar praktische theologie en GroenLinks senator Ruard Ganzevoort noemt een totaalverbod van ritueel slachten niet proportioneel. Maar hij pleit er wel voor dat moslims wordt opgeroepen een alternatief zoeken voor het slachten van een dier.