Naar homepage
Fragment

‘Antisemitisme komt niet door vluchtelingen’

  1. Fragmentenchevron right
  2. ‘Antisemitisme komt niet door vluchtelingen’

Als er meer vluchtelingen naar West-Europa komen, leidt dat niet tot meer antisemitische incidenten. Dat blijkt uit onderzoek in vijf landen, waaronder Nederland. Leo Lucassen is onderzoeksdirecteur van het Internationaal instituut voor sociale geschiedenis. Hij onderzocht de situatie in Nederland.

Volgens Lucassen worden de meeste antisemitische incidenten niet veroorzaakt door moslims, maar door rechtse extremisten. Als er wel moslims betrokken zijn bij antisemitische incidenten dan zijn dat meestal geen vluchtelingen, maar Marokkaanse en Turkse jongeren van de tweede generatie. Dat zijn de kinderen van gastarbeiders die hier in de jaren ‘60 en ‘70 zijn gekomen.

Hanna Luden van het CIDI zet haar vraagtekens bij het onderzoek. De cijfers die gebruikt zijn dateren van begin vorig jaar en eerder. Juist na die periode is er volgens Luden een toename van incidenten die niet meegenomen zijn in het onderzoek. Luden geeft aan dat zij in de praktijk wel degelijk incidenten ziet waarbij vluchtelingen betrokken zijn. Onlangs werden de ruiten van een Joods restaurant in Amsterdam ingegooid door een Palestijn met een tijdelijke verblijfsvergunning. En in Duitsland werd pasgeleden een Israëliër met een keppeltje door een Syrische vluchteling aangevallen met een riem.

Lucassen erkent deze gebeurtenissen, maar noemt het sporadische gevallen. Feit blijft volgens hem dat het aantal incidenten niet stijgt als de vluchtelingenstroom toeneemt. Sommige vluchtelingen kunnen misschien wel antisemitische gedachten hebben, maar in de praktijk doen heel weinig vluchtelingen daar wat mee, aldus Lucassen.