Fragment

'Landbouwministers beloven wel vaker beter lot voor dieren'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Landbouwministers beloven wel vaker beter lot voor dieren'

Minister Carola Schouten presenteerde vandaag een scala aan plannen om het dierenwelzijn van dieren in Nederland beter te maken. Kan de loftrompet op deze dierendag klinken of moeten we kritisch zijn op haar ideeën? 

Tjeerd de Groot van D66 is zeker niet ontevreden met de plannen van de minister. Zo is hij onder andere blij met de maatregelen tegen stalbranden en de maatregelen tegen het couperen van staarten van paarden en honden. Esther Ouwehand van de Partij voor de Diederen vindt het allemaal nog niet ver genoeg gaan. Zo zijn sprinklers bijvoorbeeld nog niet verplicht in dierenverblijven. En er mogen te veel dieren opeengepakt in een stal zitten, ook dat gaat brandveiligheid tegen.

Dieren moeten wachten

Esther Ouwehand stelt dat de dieren 'altijd moeten wachten'. Ze geeft aan dat de ambitie om de transportduur van veevervoer te verkorten tot maximaal 8 uur al door de bewindspersoon in 2003 voor het eerst is beloofd. Vijftien jaar later is dat plan nog steeds geen realiteit geworden. Volgens De Groot is het niet zo simpel. Hij is ook voor een maximale transportduur van 8 uur, maar De Groot stelt dat het moeilijk is die doelstelling te halen omdat ook andere landen en de Europese regelgeving hierbij een rol spelen.