Fragment

Overleeft de coffeeshop de legale wietteelt?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Overleeft de coffeeshop de legale wietteelt?

Vandaag kwamen in het diepste geheim 200 coffeeshophouders bij elkaar om hun zorgen te bespreken over het op handen zijnde experiment met legale wiet. De rol van de coffeeshop is namelijk onduidelijk. De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb wil het experiment bijvoorbeeld aangrijpen om een einde te maken aan de distributie rol van de coffeeshop.

Myranda Bruin, coffeeshophoudster in Rotterdam, is het volledig oneens met Aboutaleb. Zij denkt juist dat de coffeeshop helpt bij het legaliseren van wiet. ‘De achterdeur van de coffeeshop is nu een groot zwart gat dat we moeten aanpakken.’ Ze staat dan ook positief tegenover het experiment en ze zou zo meedoen. ‘Alleen de aankoop van wiet maakt mij al crimineel, daar wil ik van af!”

Paul Depla, burgemeester van Breda, herkent ook de positieve rol die coffeeshops kunnen spelen. ‘De coffeeshops hebben deskundigheid in huis, helpen bij de controle en hebben de scheiding tussen softdrugs en harddrugs mogelijk gemaakt. Alleen zijn ze afhankelijk gemaakt van een illegale markt, gedomineerd door criminelen en dat nog wel door de overheid!’ Depla pleit er dan ook voor om coffeeshops in leven te houden. ‘Eén ding is zeker,’ zegt Depla, ‘het huidige systeem is failliet.’