Fragment

'Examen moet je kunnen halen zonder bijles'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Examen moet je kunnen halen zonder bijles'

Steeds meer ouders zijn bereid te betalen voor commerciele eindexamentrainingen voor hun kind. Staatssecretaris Sander Dekker reageert in Dit is de Dag: 'Een examen zou gehaald moeten kunnen worden met de lessen die op school worden gegeven.'

Vanmiddag was staatssecretaris van onderwijs Sander Dekker in Amsterdam om een half uur lang de examenklachten van scholieren aan te horen bij het LAKS. Aan het eind van de examenweek is Sander Dekker te gast in Dit is de Dag om te praten over de eindexamens en meer. Zo wordt er steeds meer gebruik gemaakt van commerciele eindexamentrainingen. Is dat een goede ontwikkeling of leidt het tot een kloof tussen arm en rijk?

Onderzoek

'We onderzoeken waarom er nu zoveel bijles wordt gegeven,' vertelt staatssecretaris Dekker. Schieten de scholen tekort of zijn er andere factoren die meespelen? Dekker erkent dat er een risico kan zijn dat er een kloof komt tussen arm en rijk, maar is ervan overtuigd dat het onderwijs in Nederland dusdanig goed is dat zoveel extra bijles niet nodig zou moeten zijn.

Klachten 

En terwijl het bij het LAKS deze week klachten regende van scholieren, lieten ook docenten van zich horen. In Den Haag werd aandacht gevraagd voor teveel werkdruk en te weinig geld. Dekker: 'Ik begrijp de leerkrachten wel. Ze hebben lange tijd op nullijn gestaan. Maar de afgelopen jaren maken we stappen. Leraren willen vooral lesgeven en niet alleen maar bezig zijn met administratie en vergaderingen, daar zijn ze geen leraar voor geworden'.