Fragment

'Snelheidslimiet op het fietspad nodig'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Snelheidslimiet op het fietspad nodig'

Moet er een snelheidslimiet van 30 kilometer per uur op het fietspad komen? Of moeten bredere fietspaden voorkomen dat er steeds meer doden vallen onder fietsers?

Het wordt steeds drukker op de Nederlandse fietspaden. De gewone fiets, de wielrenfiets en de e-bike vechten om een plekje. En dan hebben we het nog niet eens over de speedpedelecs en bromfietsen die daar op sommige paden nog bijkomen. Ergernis alom en bovendien ook vaak onveilige situaties. Afgelopen weken vielen vier doden onder sportfietsers.

SWOV-onderzoeker Divera Twisk ziet een oplossing in een snelheidslimiet op het fietspad. ‘Het is een goede mogelijkheid om de snelheid niet te groot te laten worden.’ Theoretisch gezien vindt Saskia Kluit, directeur van de Fietsersbond, het een mooi idee. ‘Je kunt het alleen niet handhaven.’

De Nederlandse Tourfietsers Unie wil niet dat de wielrenners naar de autobaan worden geduwd, omdat ze anders boven de snelheidslimiet van het fietspad uitkomen’, aldus directeur Arjan de Vries.

Henk Brink is Gedeputeerde van de provincie Drenthe en ziet een oplossing in fietssnelwegen. ‘Fietspaden zijn nu te krap en te klein. Op die manier kunnen alle soorten fietsen een veilige plek krijgen.’