Fragment

Minister Ploumen wil kinderarbeid in steengroeven India tegengaan

  1. Fragmentenchevron right
  2. Minister Ploumen wil kinderarbeid in steengroeven India tegengaan

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen pleit voor samenwerking door een convenant om kinderarbeid tegen te gaan. “Bedrijven die in India graniet importeren kunnen individueel niet veel weten over kinderarbeid in steengroeven, maar samen kunnen ze wel veel weten.” Dat zei ze vandaag in Dit is de Dag.

Vandaag bleek dat drie Nederlandse importeurs van natuursteen graniet hebben gekocht bij Indiase steengroeven waar kinderarbeid en nog veel meer misstanden zijn vastgesteld. Hoe weet je nou of jouw nieuwe keuken wel een natuurstenen blad heeft dat deugt?

Een convenant tussen betrokken bedrijven en brancheorganisaties kan helpen om problemen te signaleren en aan te pakken. “Als deze bedrijven zeggen: ‘We weten niet precies wat er speelt in de steengroeven, maar we willen dat wel weten’, dan is dat een stap op de goede weg.”

Kees Eckhardt van bracheorganisatie DI-Stone zegt serieus bezig te zijn met het tegengaan van kinderarbeid in de steengroeven. “Veel granietimporteurs geven hier aandacht aan.” Hij noemt het desondanks een proces van de lange adem.