Fragment

'Aanval Noord Korea op Amerika zou zelfmoord zijn'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Aanval Noord Korea op Amerika zou zelfmoord zijn'

'Een aanval van Noord Korea op de Verenigde Staten van Amerika zou zelfmoord zijn.' Dat stelt kernwapendeskundige Sico van der Meer van Clingendael in Dit is de Dag.

Noord Korea heeft naar eigen zeggen een intercontinentale raket ontwikkelt waarmee de Verenigde Staten bereikt zou kunnen worden. Volgens kernwapendeskundige Sico van der Meer van instituut Clingendael zou het hooguit om de staat Alaska kunnen gaan. 'Daar kan je niet zoveel kwaad doen.' Hoogleraar Koreastudies Remco Breuker van de Universiteit Leiden maakt zich echter wel grote zorgen. 'Amerika aanvallen zou inderdaad zelfmoord zijn voor Noord Korea, maar wat als ze Zuid Korea aanvallen? We mogen geen enkel risico nemen! Hou al het geld weg uit dat land.'

EU dwangarbeid

Europarlementarier namens D66 Matthijs van Miltenburg wijst er in Dit is de Dag op dat er nog vragen liggen voor de Europese Commissie over Noord Koreaanse dwangarbeiders die binnen de EU zouden werken en zo het regime en het atoomwapenprogramma van de staat financieren.'We moeten kijken of we die mensen wel toe moeten laten. We wachten nog steeds op antwoord,' aldus Van Miltenburg. Volgens Remco Breuker gaan er jaarlijks tientallen miljoenen Euro's richting Noord Korea.