Fragment

Meer subsidie voor elektrische auto's?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Meer subsidie voor elektrische auto's?

We kopen steeds grotere en vervuilende auto's blijkt uit een onderzoek van autobelangenclub RAI en dat terwijl we juist onze klimaatdoelen moeten halen. Moet er dan toch subsidie vanuit de overheid komen om elektrisch rijden voor iedereen mogelijk te maken?

Liesbeth van Tongeren van GroenLinks vindt het een goed idee. ‘We moet goed gedrag belonen. Voor iemand met een gewone beurs is het nog steeds erg duur om een elektrische auto te rijden, dus maak de elektrische auto aantrekkelijk. Nu zijn dure en zware auto’s goedkoper geworden en de hybride duurder, dat kan niet de bedoeling zijn?’

Roel Gooskens van Follow The Money zet echter zijn vraagtekens bij een subsidie op elektrisch rijden. 'Tot nu heeft de 6 miljard die de overheid heeft uitgegeven aan subsidie voor elektrisch rijden weinig verandering gebracht. De meeste mensen zijn best tevreden met hun benzine en dieselauto. Als je wilt dat mensen overstappen naar elektrisch rijden, dan moeten de elektrische auto iets extra’s te bieden hebben. Dat is nu nog niet het geval.’ Gooskens pleit ervoor de consument meer voor te lichten, in plaats van het fiscaal allemaal aantrekkelijker te maken. ‘Mensen moeten echt overtuigd worden.’ Daarnaast zouden alleen accijns op benzine mensen echt werken om mensen te overtuigen een elektrische auto te kopen. ‘Maar er is geen enkele politicus die dit durft te zeggen.’ En zo is de weg nog lang voordat iedereen elektrisch gaat rijden.