Fragment

'Schaf die zorgboete af'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Schaf die zorgboete af'

GroenLinks wil af van de torenhoge boete voor wanbetalers van de zorgpremie.

Volgens GroenLinks Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet zorgt de zorgboete ervoor dat te veel mensen in nog grotere problemen komen. 'De overheid helpt zo mee om mensen nog verder in de schulden te steken'.

Piet de Bekker, adviseur van het ministerie van VWS, vindt dat de regeling wel behouden moet blijven. 'Je krijgt vooraf aanmaningen dat je een boete kan krijgen als je de zorgpremie niet betaalt. Dat is voor veel mensen toch een reden om wel te betalen.' Hij wijst erop dat onder 'jongeren en sommige groepen allochtonen' een andere betaalmoraal heerst dan onder de gemiddelde Nederlander, en daar helpt een boete wel degelijk.

Als een wanbetaler zes maanden lang geen zorgpremie betaalt, moet er 25 procent van de zorgpremie extra terugbetaald worden. 'Geen oplossing,' vindt correspondent economie Jesse Frederik van De Correspondent. 'Het is niet nodig als stok achter de deur, want je hebt ook al incasso- en deurwaarderkosten voor wanbetalers. Deze zorgboete is gewoon een subsidie van de overheid voor zorgverzekeraars.'