Fragment

Maakt Facebook de samenleving kapot?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Maakt Facebook de samenleving kapot?

De waarschuwingen van een voormalig topman van Facebook dat het medium de maatschappij ondermijnt, zijn volkomen terecht, vindt psychiater Bram Bakker. 'Facebook is niet geïnteresseerd in de mens, maar in omzet. Als we zo doorgaan bedreigt het onze volksgezondheid', aldus Bakker. Hij pleit voor wifi-vrije zones en afspraken tussen mensen om hun telefoon soms aan de kant te leggen.

Psycholoog Steven Pont ziet het minder somber in. 'Facebook heeft ook mooie dingen gebracht. We moeten er gewoon mee leren omgaan, bijvoorbeeld door kinderen er in te onderwijzen. Ermee stoppen kan niet meer, en hoeft ook niet. Vroeger dacht men ook dat de bioscoop het theater zou verdrijven, en later de videotheek de bioscoop. Dat is ook niet gebeurd.'

Topman Chamath Palihapitiya die Facebook liet groeien van 50 miljoen naar 700 miljoen gebruikers, zei in een gesprek met studenten dat hij zich 'heel schuldig' voelt over wat hij heeft helpen bouwen, omdat het sociale weefsel van onze samenleving erdoor zou worden verscheurd.