Fragment

Is de sociaal-democratie dood?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Is de sociaal-democratie dood?

'De sociaal-democratie is stervende. Condoleances zijn wel op zijn plaats,' zo reageert VU-politicoloog Andre Krouwel in Dit is de Dag op de nederlaag van de sociaal-democratische partij van president Hollande in Frankrijk.

De verkiezingsuitslag in Frankrijk is historisch: geen van de gevestigde partijen wist door te dringen naar de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen. De Parti Socialiste geleid door Benoit Hamon kreeg slechts een magere 6 procent van de stemmen. De sociaal-democratie heeft het zwaar in Europa, zo bleek ook wel tijdens de afgelopen Nederlandse verkiezingen waar de PvdA een historische nederlaag leed.

Scherper aan de wind

PvdA-delegatieleider in het Europarlement Paul Tang gaat desondanks moedig voorwaarts: 'Ik heb mijn Franse collega's in het Europarlement wel gecondoleerd met de uitslag, maar ook een hart onder de riem gestoken. Als politicus ben ik per definitie optimistisch. De sociaal democratie zal wel weer opveren.' Tang is wel kritisch op de situatie in Nederland waar PvdA in een coalitie zit met de VVD: 'Dit kabinet heeft wel bijgedragen aan de onzekerheid. Sociaal economisch mag links wel wat scherper aan de wind varen.'