Fragment

Maakte Jillert Anema zich schuldig aan matchfixing?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Maakte Jillert Anema zich schuldig aan matchfixing?

'Dit is psychologische oorlogsvoering van Jillert Anema.' Zo reageerde sportjournalist Jaap Stalenburg in Dit is de Dag op het nieuws dat de coach van schaatser Jorrit Bergsma van matchfixing werd beticht.

Vandaag meldde De Volkskrant dat schaatscoach Jillert Anema op de Winterspelen in 2014 een officiele waarschuwing heeft gekregen van NOC*NSF. Anema vreesde destijds verlies van Franse fondsen doordat een van de schaatsers ziek was. Daarom benaderde hij de Nederlandse bondscoach met het verzoek diens mannen rustig te laten rijden, zodat de Fransen geen gezichtsverlies leden. Maar was dit daadwerkelijk een poging tot matchfixing van Anema?

Bagatelliseren

Marjan Olfers, hoogleraar Sport en Recht, vindt dat deze kwestie niet gebagatelliseerd moet worden. ‘De wereld van matchfixing is een grillige, en de link naar de gokwereld is makkelijk gemaakt.’ Ook vindt Olfers dat je door goedpraten voorbij gaat aan een van de heilige beginselen van sport: competitie. Als Anema dit daadwerkelijk zelf naar buiten heeft gebracht - zoals Jaap Stalenburg suggereert - om de wedstrijd te manipuleren is er volgens Olfers zelfs sprake van smaad.

Ons-kent-ons

'De schaatswereld is nou eenmaal een klein wereldje is met een ons-kent-ons-sfeer hangt,' reageert Stalenburg die het bovendien ook wel typisch Anema vindt: ‘Jillert beheerst de psychologische oorlogsvoering erg goed, alles draait om winnen, het maakt hem niet uit hoe.’