Fragment

'Lerarenregister is een commercieel circus'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Lerarenregister is een commercieel circus'

'Docenten worden met een lerarenregister gedwongen om cursussen te volgen. Daarmee genereer je een omzet van 125 miljoen euro. Het is een commercieel circus.' Dat zei wiskundeleraar Frans van Haandel woensdag in Dit is de Dag.

Meer dan 25.000 docenten hebben inmiddels de petitie ’Stop dit lerarenregister’ getekend. Het kabinet wil het zogenoemde register dit jaar invoeren om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren, maar leraren zien dat allerminst zitten. De Tweede Kamer heeft het voorstel al goedgekeurd maar de Eerste Kamer is kritisch.

Liesbeth Verheggen van de Algemene Onderwijsbond is het niet eens met de kritiek. Verheggen vindt het jammer dat alleen het lerarenregister eruit wordt gelicht. 'De wet regelt namelijk twee belangrijke dingen. Een daarvan is dat het beroep leraar bescherming krijgt. En het belangrijkste: de leraar krijgt zijn vak terug en krijgt dus zeggenschap over de uitvoering van z'n eigen beroep. Als je die twee dingen goed vastlegt is het logisch dat je ook een lerarenregister instelt.'