Fragment

Minimumleeftijd nodig voor social mediagebruik?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Minimumleeftijd nodig voor social mediagebruik?

Vanaf welke leeftijd zijn kinderen geschikt om op social media te gaan? In Dit is de Dag gaan opvoedkundige Emmeliek Boost en Elsbeth Teeling van de 'club voor relaxte moeders' daarover in gesprek.

De Vlaamse kinderrechtencommissaris Bruno van Obbergen reageerde deze week fel op de nieuwe Europese wet om kinderen vanaf 16 jaar te verbieden om op sociale media te gaan. Deze wet is sinds 1 januari 2018 van kracht, en is opgelegd door het Europees Parlement. Volgens Van Obbergen moet de leeftijdsgrens al bij 13 liggen. Hoe moeten Nederlandse ouders met dit vraagstuk omgaan?

Emmeliek Boost vindt dat de grens moet liggen bij 16 jaar. ‘Kinderen tot 14, 15 jaar zijn nog helemaal niet in staat om de gevolgen te overzien van hun daden en de gevaren in te schatten van social media', stelt Boost.

Elsbeth Teeling vindt het daarentegen jammer dat de discussie altijd alleen maar gaat over de gevaren van social media en niet over de mooie kanten. ‘Ik ben juist blij dat ik vanaf jonge leeftijd met mijn dochter mee heb gekeken op social media, zodat ze nog open stond voor het gesprek over de mooie en nare kanten van social media.’

Teeling pleit dan ook dat ouders vanaf hele jonge leeftijd positief meekijken met hun kinderen, zodat een verbod op social media helemaal niet nodig is.