Fragment

Korting voor treinreizen buiten de spits, goed idee?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Korting voor treinreizen buiten de spits, goed idee?

De NS is deze week met een nieuwe proef gestart om reizigers aan te sporen de zogenaamde hyperspits tussen 07:30 en 08:30 uur te mijden. Daarom krijgen 21.000 houders van een Altijd Voordeel-abonnement korting als ze buiten de hyperspits reizen. 

Volgens Bert van Wee, hoogleraar Transportbeleid aan de TU Delft, is deze proef een goed initiatief. 'Prijsprikkels werken in het autoverkeer, maar dat is nog niet onderzocht bij treinen.' Hij ziet geen heil in 'gruwelijk dure investeringen'. 'Met meer treinen en meer rails investeren we alleen maar in een korte periode'. Buiten de spits zijn die extra treinen leeg.

Voorzitter van de Maatschappij voor Beter OV, Rikus Spithorst, ziet juist wel de oplossing in meer sporen en treinen. ‘Wij verlangen van de NS dat ze doen wat de reiziger wil. Veel mensen zijn niet in de gelegenheid de spits te mijden vanwege hun werk.’ Zo blijkt uit een enquête van Consumentenclaim dat 88 procent van ruim 2200 respondenten geen mogelijkheid ziet buiten de spits te reizen. ‘Maar dat betekent dus dat 12 procent dat wel kan, en dat kan ook al mooie resultaten opleveren’, aldus Bert van Wee.