Fragment

"Bij Defensie is mannelijkheid de algemene norm"

  1. Fragmentenchevron right
  2. "Bij Defensie is mannelijkheid de algemene norm"

Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) heeft een rapport naar buiten gebracht over de cultuur binnen Defensie. Daaruit blijkt onder andere dat vrouwen, lhbt'ers en ethnische minderheden steeds meer negatieve ervaringen hebben binnen de organisatie. Maar, zo zeggen ze: ze zijn wél heel tevreden met hun werk..

"De algemene norm is de mannelijkheid", verstel Iris Andriessen van het SCP, "mannelijke eigenschappen worden gewaardeerd en mensen die er van afwijken hebben het dan zwaarder".

Volgens Jean Debie, van de Vakbond voor Burger en Militair Defensiepersoneel, is er zeker nog een hoop werk te doen. "Er zijn al verschillende gedragscodes opgesteld en bij de metingen in 2011 waren de klachten een stuk minder. Helaas lijkt het alsof alles nu weer blijft hangen."

PvdA-kamerlid Angelien Eijsink zegt dat het belangrijk is dat leidinggevenden de gedragsregels voordragen en ook uitvoeren. "Het gaat hier om meer dan een paar incidenten, maar het is ook weer geen structureel probleem. Het is aan Defensie om de controle op deze gedragsregels aan te scherpen."