Fragment

Meerderheid tegen demonstraties rond intocht Sint, is dat erg?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Meerderheid tegen demonstraties rond intocht Sint, is dat erg?

Het grootste gedeelte van Nederland vindt demonstraties bij de landelijke intocht van Sinterklaas onacceptabel en bijna de helft heeft sympathie voor de actie van de blokkeer-Friezen die een snelweg blokkeerden om activisten tegen te houden. 

Dit is te lezen in een rapport van het College voor de Rechten van de Mens dat donderdag werd gepresenteerd. Dit roept de vraag op hoe onze vrijheid om te demonstreren ervoor staat. Ja, zegt universitair docent Berend Roorda, die promoveerde op dit demonstratierecht.

Roorda vindt de ontwikkelingen zorgelijk. Hij kan begrijpen dat mensen het misschien niet wenselijk vinden dat er bij een sinterklaasintocht wordt gedemonstreerd, maar dat ze het onacceptabel vinden is alarmerend. ‘Het is belangrijk dat minderheden de vrijheid houden om te demonstreren’, zei hij.

Dimitri Gilissen, de fractievoorzitter van de VVD in Utrecht, vindt het zo’n vaart niet lopen. Hij ziet in de praktijk dat burgemeesters zorgvuldig met demonstratieaanvragen omgaan. ‘Er wordt bij gevoeligheden en mogelijk gevaar goed gekeken naar wat er wél kan’, aldus Gilissen.

Video niet beschikbaar