Fragment

'Maak de bedragen die de NOS betaalt voor Oranje openbaar'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Maak de bedragen die de NOS betaalt voor Oranje openbaar'

Ed Nijpels, voorzitter van de Raad van Toezicht van AVROTROS, vindt dat de bedragen die de NOS betaalt voor het uitzenden van EK- en WK-kwalificatiewedstrijden van Oranje openbaar moeten worden. 'Die cijfers moeten gewoon bekend zijn, het is publiek geld', zei hij in Dit is de dag.

Dinsdag werd bekend dat de NOS de kwalificatiewedstrijden van het Nederlands elftal weer gaat uitzenden. Volgens NRC zou de omroep daar maar liefst 800.000 euro per wedstrijd voor betalen. En dat terwijl er fors bezuinigd moet worden op de NPO. 

Nijpels vertelde dat hij ondanks zijn lidmaatschap van de VVD niet voor de bezuinigingen op de publieke omroep is. 

Zonde van het geld

Sportjournalisten Frits Barend van Helden Magazine en Valentijn Driessen van de Telegraaf verschillen van mening over of het voetbal wel of niet bij de NPO te zien moet zijn.

Barend ziet het voetbal graag bij de Publieke Omroep: 'je hoeft niet altijd alles terug te verdienen'. Driessen vindt het juist niet zo nodig: 'Als er twee miljoen mensen naar zo'n wedstrijd kijken zijn er ook altijd nog vijftien miljoen mensen die níet kijken'. Hij vindt het jammer dat er zo veel geld aan voetbal wordt uitgegeven waar de NPO gaat bezuinigen op programma's als Andere Tijden, Brandpunt Plus of Adieu God.