Fragment

Waarom zou een donor niet betaald mogen worden voor zijn donatie?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Waarom zou een donor niet betaald mogen worden voor zijn donatie?

Nog steeds is er groot tekort aan donornieren. Tien jaar na De Grote Donorshow kondigde BNNVARA gisteren aan een poging te gaan wagen om zelf een nier te kopen en daar een documentaire over te maken. Criminologe Frederike Ambagtsheer opperde dat we moeten onderzoeken of betalen voor een nier kan bijdragen aan het oplossen van de wachtlijsten en het stoppen van de illegale orgaanhandel. 

Nationaal Rapporteur Mensenhandel Corinne Dettmeijer ziet er wel iets in. 'De samenleving, verzekeringsmaatschappijen en nierpatenten hebben baat bij donoren, waarom zou de donor er zelf geen voordeel van kunnen hebben? Ik denk niet aan grote som geld, maar bijvoorbeeld een levenslange zorgverzekering.

Hans Bart, voorzitter van de Nierpatiënten Vereniging Nederland, zegt dat dit vooral de aandacht van de kern haalt. 'We moeten ons focussen op het tekort aan donoren. Als we er een markt van gaan maken dan profiteren mensen vooral van de hoeveelheid geld die ze krijgen. Dus sommige mensen krijgen veel en anderen weinig. Dat werkt niet.'