Fragment

SP tegen verplicht vrijwilligerswerk voor bijstandstrekkers

  1. Fragmentenchevron right
  2. SP tegen verplicht vrijwilligerswerk voor bijstandstrekkers

Al vijf jaar vraagt Rotterdam een tegenprestatie van burgers die een bijstandsuitkering ontvangen.De SP bracht er een werkbezoek en heeft stevige kritiek.

Kamerlid Sadet Karabulut heeft complimenten voor het project, 'maar het element waar ik mij tegen verzet is het uit wantrouwen bestraffen van werklozen.’ Daarnaast vindt Karabulut het onacceptabel dat er ook uitkeringsgerechtigden zijn die werk moeten doen zonder dat ze daar loon voor krijgen. ‘Dat heeft als gevolg dat anderen hun baanverliezen of dat de druk op de cao en het minimumloon toenemen.’ Volgens Karabulut is dat ook in Rotterdam het geval.

De Rotterdamse Leefbaar wethouder Maarten Struijvenberg is het daar niet mee eens: ‘De tegenprestatie is bedoeld voor mensen met zo’n lange afstand tot de arbeidsmarkt dat we niet verwachten dat ze binnen twee jaar te begeleiden zouden zijn naar betaald werk. We horen ook van mensen dat ze gezonder zijn, dat ze contacten opdoen en het eigenlijk wel plezierig vinden om onder de mensen te zijn en waardering te krijgen.’