Fragment

'Ruil Tweede Pinksterdag in voor het Suikerfeest'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Ruil Tweede Pinksterdag in voor het Suikerfeest'

'Laten we Tweede Pinksterdag inruilen voor het Suikerfeest. Maak er een feest van verbinding van, want deze dag is nu vooral een feestdag voor keukengigant, autodealer en meubelwinkel,' zo stellen drie Remonstrantse theologen vandaag.

Christa Anbeek, remonstrants predikante en hoogleraar aan het remonstrants seminarium denkt dat de ruil kan zorgen voor een meer acceptatie tussen religieuze groepen in de samenleving. 'Het lijkt me heel leuk om met zijn allen naar de moskee te gaan tijdens het Suikerfeest. Dan leren we gelijk waar dit feest over gaat'.

Traditie

Godsdienstwetenschapper en oud-VNL-Tweede Kamerlid Joram van Klaveren vindt het een buitengewoon slecht idee. Hij vindt dat Pinksteren een heel belangrijk feest is waar de christelijke kalender mee begon en dat oorspronkelijk nog veel meer dagen telde. 'Nederland is een christelijk land, niet islamitisch. Dit soort dagen zijn er juist voor om ons christelijke gedachtegoed uit te dragen. Die traditie moet je niet weggeven om meer ruimte te geven aan een ander geloof.'