Fragment

'Meneer Rutte heeft nog wat meer voorlichting nodig!'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Meneer Rutte heeft nog wat meer voorlichting nodig!'

Nu het stof van de verkiezingen is neergedaald, rijst de vraag: welk kabinet is het meest wenselijk in het huidige gefragmenteerde landschap? In Dit is de Dag verkennen we de wensenlijstjes voor belangrijke thema's als klimaat, defensie en asiel en integratie met Marjan Minnesma van Urgenda, oud VVD minster van Defensie Joris Voorhoeve en CDA burgemeester Jos Wienen van Haarlem.

Klimaat

Marjan Minnesma heeft goede hoop voor het nieuwe kabinet als het gaat om de klimaatkwestie. 'Je merkte in het laatste debat dat klimaat steeds vaker ter sprake kwam', vertelt Minnesma. Maar de kennis van de premier over de aanpak van bijvoorbeeld vuile kolencetrales schiet te kort. 'Dus meneer Rutte heeft nog wat meer voorlichting nodig.' Dan ziet ze wel dat de Parijs-doelen gehaald kunnen worden.

Over het commentaar van klimaatsceptici maakt ze zich geen zorgen: 'Dat zijn letterlijk 10 mannen en daar moeten we niet naar luisteren.' 

Defensie

Ook op het gebied van Defensie lijkt het vooruitzicht van een nieuw kabinet positief. Voorhoeve stelt: 'De noodzaak van het inlopen van de achterstand wordt door vrijwel alle partijen onderschreven. Alleen de bedragen verschiilen. Het is van belang dat de rekening aan de NAVO betaald wordt.

Integratie

Burgemeester Jos Wienen denkt dat een goede samenwerking tussen linkse en rechtse partijen zou moeten zorgen voor een goed integratiebeleid. 'Opnieuw een Minister van Integratie en asiel zou goed zijn. 'Of ik beschikbaar ben? Ik zou graag mijn hulp aanbieden als mensen dat aan me zouden vragen.'

Een kabinet van VVD, CDA, D66 en GroenLinks is volgens onze gasten zeker haalbaar. Maar ook de Christen Unie is een optie.