Fragment

Rutte wil Trump bedanken voor druk op Rusland

  1. Fragmentenchevron right
  2. Rutte wil Trump bedanken voor druk op Rusland

Premier Mark Rutte wil de Amerikaanse president Donald Trump bedanken voor wat Amerika tot nu toe heeft gedaan om druk te houden op Rusland. MH17 zal ook een onderwerp worden bij de komende ontmoeting op 2 juli in het Witte Huis, zo liet Rutte weten in het Radio 1 programma Dit is de Dag.

Volgens Rutte is MH17 altijd onderdeel van alle internationale contacten, ook vanochtend met de Japanse ambassadeir. “Trump betekent al heel veel. Amerika staat vierkant achter Europa en achter Nederland in deze kwestie en dat waarderen we enorm.A merika heeft ons, Obama maar nu ook de regering van Trump, enorm geholpen. Ik wil hem bedanken voor het feit wat Amerika tot nu toe heeft gedaan. En ook dat ze in deze kwestie onmiddellijk ons alle steun hebben toegezegd. En dat waarderen we enorm, omdat Amerika opnieuw hier het machtigste land van de wereld is. Dat heeft dus impact wat Amerika doet.”

Mensenrechten

Minder blij is Rutte met de kwestie bij de Mexicaanse grens waar kinderen gescheiden worden van hun ouders. "Schrijnend," noemde de premier dat eerder, maar inmiddels lijkt Trump de gang van zaken terug te draaien. Gisteren werd ook bekend dat de VS zich terugtrekken uit de VN mensenrechtenraad waar ook kritiek vandaan kwam op het migratiebeleid vanTrump.  “Ik betreur dat”, zegt Rutte. “ Ik heb groot respect voor de Amerikaanse VN ambassadeur Niki Haley, maar hier ben ik het oneens. Het is van groot belang dat grote landen als Amerika, veruit het grootste en machtigste land van de wereld, betrokken is in dit soort internationale platformen."


Luister het hele gesprek met premier Rutte hier terug