Fragment

Hans van Breukelen: Start bij KNVB leek op aflevering 'Ik Vertrek'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Hans van Breukelen: Start bij KNVB leek op aflevering 'Ik Vertrek'

De vorig jaar bij de KNVB opgestapte technisch directeur Hans van Breukelen vergelijkt zijn tijd daar met een aflevering van het tv-programma Ik vertrek. “Ik zie wel een paar gelijkenissen met dat programma waarin mensen eigenlijk bijna onvoorbereid naar een ander land gaan.” Dat laat hij weten in een uitgebreid eerste interview na zijn afscheid voor Dit is de Dag. Terugblikkend bij Tijs van den Brink stelt Van Breukelen dat hij eigenlijk nooit met zijn startpositie akkoord had moeten gaan. "Een collega directielid stelde: Jij bent op een onmogelijk moment in een onmogelijke job gestapt."

De media waren genadeloos over het afscheid van Hans van Breuken vorige zomer bij de KNVB. “Natuurlijk raakt het me,” zo zegt hij nu. “Maar ik zie dat ook als een vorm van entertainment rondom het voetbal. Iedereen heeft zijn eigen verantwoordelijkheid. Als ik die kritiek niet wilde, had ik die functie niet moeten nemen. Maar een volgende keer zou ik het wel anders doen.”

Wat zou Van Breukelen dan anders gedaan hebben? In maart dit jaar dronk hij nog een kopje koffie met Toon Gerbrands, algemeen directeur van PSV. Samen kwamen ze tot de ontdekking dat zijn start als technisch directeur wel te vergelijken was met het programma Ik Vertrek waarin mensen onvoorbereid, en vaak zonder de taal te spreken vertrekken naar het buitenland.

Van Breukelen: “Ik had er natuurlijk nooit in moet stappen terwijl er een aantal problemen waren. Dat hadden zij op moeten lossen. Ik had drie maanden lekker de tijd moeten nemen - dat was ook mijn opzet - om rustig te kijken en te luisteren. Maar ik voel me verantwoordelijk en betrokken, dus ik dook er gelijk in.”

Dat het een ‘puinzooi’ zou zijn geweest bij de KNVB wil Van Breukelen niet bevestigen. “Dat was het beeld dat in de media werd geschetst. Er gingen natuurlijk een heleboel dingen fout, de organisatie was constant in beweging. We waren intern bezig het imago van de KNVB te veranderen. En ook het imago van Oranje, dat was bij een heleboel mensen niet optimaal.”

Bondscoaches

Onder de periode Van Breukelen werd er afscheid genomen van Danny Blind en ging de KNVB in zee met Dick Advocaat. Over het ontslag van Danny is hij klip en klaar: "Zonder mij was dat niet gebeurd." Volgens Van Breukelen kon dat niet anders, "Maar op intermenselijk vlak zijn dat nare dingen."

Over de zoek naar een nieuwe bondscoach is Van Breukelen terughoudend. "Dat heeft geen nut, daar is zoveel over geschreven waarin ieder zijn verhaal of mening heeft. Ik weet zelf hoe het in elkaar zit en dat is voor mij het belangrijkste. Ik ben altijd heel open en eerlijk geweest en soms wel eens te open en te eerlijk. Het heeft geen nut om terug te kijken." Al zou Van Breukelen wel dingen anders gedaan hebben. Lachend: "Ik was nooit alleen naar Henk ten Cate en Dick Advocaat gegaan."

Bij de Oranje Leeuwinnen had Van Breukelen meer succes. "Een week voor kerst heb ik de toenmalige coach Arjan van der Laan moeten ontslaan en vervolgens hebben we besloten om Sarina Wiegman een kans te geven." De Oranje Leeuwinnen werden Europees Kampioen, maar dat voelde niet per se als 'zijn' kampioenschap. "In mijn rol ben je alleen faciliterend bezig, maar het was voor mij wel het hoogtepunt in dat jaar. Daar heb ik echt van genoten.

Afscheid

Uiteindelijk hing Van Breukelen zijn technisch directeurschap aan de wilgen om een drietal redenen: "Enerzijds mistte ik het perspectief om door te gaan zoals ik dat zou willen. De lol was weg. En mijn vrouw en kinderen kregen er echt last van."

Hij moest na zijn afscheid wel afkicken. "Maar dan laat ik alles los en dan voelt het als sportman als een nederlaag, want je bent er in gestapt om succesvol te zijn. Maar dan schud je een paar keer met de kop en dan pak je het leven weer op." Van Breukelen is bezig met het schrijven van een boek waarin hij terugblikt op dingen die hij heeft meegemaakt in zijn leven. Omgaan met tegenslagen zal een belangrijk onderwerp zijn en ook het jaar bij de KNVB zal er onderdeel van uitmaken.