Fragment

Staatssecretaris Dekker wil nuttiger wetenschappelijk onderzoek

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Staatssecretaris Dekker wil nuttiger wetenschappelijk onderzoek

Er komt meer geld voor wetenschappers die hun promotieonderzoek uitvoeren binnen een bedrijf. Dat schrijft Staatssecretaris Sander Dekker vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Hiermee wil Dekker bevorderen dat wetenschappelijk onderzoek praktisch nut heeft. Maar volgens Dr. Sandra Beckerman, van het wetenschappelijk bureau van de SP, brengt deze maatregel de kwaliteit van de wetenschap juist schade toe.

"Dit is slechts een van de maatregelen die wij voorstellen", vertelt Dekker in Dit is de Dag, "dit doen we om de kloof tussen wetenschap en bedrijfsleven te dichten". 

Beckerman is echter kritisch. Volgens haar komt met dit voorstel de onafhankelijkheid van de wetenschapper in het geding. "Op deze manier krijg je WC-eend-wetenschap", legt de SP'er uit, "WC-eend heeft onderzocht dat WC-eend goed is voor...dat werkt niet". 

90 procent van de grote wetenschappelijke doorbraken gebeurt volgens Beckerman bij onafhankelijk onderzoek. "Het investeren in promovendi binnen een bedrijf zal de wetenschap dus niet ten goede komen." 

Maar volgens staatssecretaris Dekker zullen de maatregelen juist niet ten koste gaan van de kwaliteit van het onderzoek. "Het gaat hier om extra geld en de onafhankelijkheid van de wetenschapper komt echt niet in gevaar".