Fragment

Is gameverslaving een ziekte?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Is gameverslaving een ziekte?

Je bent jong, je houdt van gamen en je gaat helemaal op in het spel. Niks aan de hand zou je denken, maar honderden jongeren zitten zo vast in hun virtuele realiteit dat ze hun echte leven verwaarlozen. Daarom gaat de wereldgezondheidorganisatie (WHO) excessief gamen als een verslaving erkennen.

Jan Willem Poot, oprichter van jongerenkliniek Yes We Can Clinics is het hier helemaal mee eens. ‘Het probleem is enorm groot, wij behandelen bijvoorbeeld maar liefst 600 jongeren met een ernstige gameverslaving per jaar. Jongeren die angstig, stil met slechte hygiëne bij ons binnen komen.’ En dat aantal groeit alleen maar, volgens Poot. De erkenning zal volgens hem dan ook helpen om te laten zien hoe groot het probleem is.

Koen Schobbers, gamer met een topsportstatus en arts in opleiding, is het daar niet mee eens. De WHO wil volgens hem graag met een een sticker plakken, terwijl dit alleen maar een negatief stigma geeft aan het gamen. ‘Helemaal niet nodig,’ volgens Schobbers die zelf altijd zijn studie met professioneel gamen heeft gecombineerd. ‘Iemand die 8 uur per dag gamet is echt niet altijd verslaafd, als die persoon er nog wel andere dingen naast kan doen!’