Fragment

Dwangsom voor winkelier die niet open wil op zondag?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Dwangsom voor winkelier die niet open wil op zondag?

Op veel plekken in het land is de koopzondag een beladen onderwerp. En het komt ook voor dat een winkelier die niet open wil, beboet wordt door de eigenaar van het winkelcentrum waar de winkel zit. 

Dat gaat veel te ver, zegt CDA Fractievoorzitter in Hilversum, Olaf Streutker. ‘Het is heel jammer en treurig dat in plaats van vrijheid, de macht van het kapitaal bepaalt wat de kleine winkelier moet doen.’ Streutker begrijpt ook dat de kleine winkelier juridisch gezien geen poot heeft om op te staan, maar dat maakt de situatie juist zo wrang volgens de politicus. ‘De kleine winkelier is met deze verplichte openingstijden op zondag een dief van zijn eigen portemonnee.’

VVD Tweede Kamerlid Erik Ziengs vindt het daarentegen volstrekt logisch. ‘Ondernemers hebben zelf getekend voor het contract, als je dan als winkelier achteraf besluit om het niet te doen, maak je het andere winkeliers heel moeilijk.’ Maar, stelt Ziengs, er mag wel een uitzondering gemaakt worden voor winkeliers die op grond van geloof hun winkel gesloten willen houden op zondag.