Fragment

Is het ene volk slimmer dan het andere zoals Forum beweert?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Is het ene volk slimmer dan het andere zoals Forum beweert?

Er bestaan verschillen in IQ tussen volkeren. Over die uitspraak van het Amsterdamse kandidaat-raadslid bij het Forum voor Democratie, Yernaz Ramautarsing ontstond deze week ophef. Minister Ollongren sprak er schande van en diverse critici betichten de partij van Thierry Baudet van racisme. Hoe zit het nou echt?

Universitair docent en psycholoog aan de Vrije Universiteit Jan te Nijenhuis en Fons van de Vijver, hoogleraar crossculturele psychologie aan de Universiteit van Tilburg zijn het over een ding eens: dit onderwerp mag niet tot taboe worden verklaard.

Dat er verschillende IQ scores zijn tussen bevolkingsgroepen wil Van de Vijver wel onderschrijven. Probleem is hoe je die verschillen moet interpreteren. Verschillen in IQ scores betekenen niet automatisch verschillen in intelligentie, zegt hij. Daarvoor verschillen IQ testen in verschillende landen te veel van elkaar.  Helemaal lastig wordt het volgens hem om uitspraken te doen over het verband tussen genen en intelligentie.

Te Nijenhuis zegt dat de IQ-test wel wat te zeggen heeft over intelligentie. Ook verwijst hij naar zijn onderzoek waaruit blijkt dat intelligentie ook te maken heeft met genen. Toch zijn ook omgevingsfactoren van belang: ‘Als allochtonen langer in Nederland zijn, gaan hun IQ-scores ook omhoog.’


Video niet beschikbaar