Fragment

Hans Spekman zou zo weer lijsttrekkersverkiezingen uitschrijven

  1. Fragmentenchevron right
  2. Hans Spekman zou zo weer lijsttrekkersverkiezingen uitschrijven

Hans Spekman heeft geen spijt van de PvdA lijsttrekkersverkiezingen, vertelde hij in Dit is de Dag.

'Ik denk nog steeds dat dat goed was. Misschien vinden sommigen het stompzinnig, maar het staat in onze statuten. Ik wilde dat de beste mensen mee zouden doen als er een strijd kwam in de partij,' aldus de scheidend PvdA partijvoorzitter.

De lijsttrekkersverkiezingen die waren uitgeroepen in aanloop naar de verkiezingen van afgelopen jaar, betekende de benoeming van Lodewijk Asscher en het vertrek van Diederik Samsom als partijleider. 'Het was buitengewoon pijnlijk allemaal toen Samsom weg ging. Ik heb altijd goed met hem samengewerkt, tot het einde toe,' vindt Spekman.

Lijsttrekkersverkiezingen zijn volgens de partijvoorzitter een vast gegeven voor de toekomst. 'Je kan het wel hebben over de timing, of je het eerder of later moet doen.'

Regionale Actiecentra 

Hoewel Hans Spekman zijn vertrek als PvdA partijvoorzitter al heeft aangekondigd per 7 oktober, vindt hij niet dat zijn status net als de PvdA in het kabinet 'demissionair' is. Hij heeft zelfs al nieuwe plannen voor de PvdA in de maak, 'We willen in het hele land regionale actiecentra opzetten die initiatieven uit de samenleving ondersteunen.' Het is een concrete invulling van het advies van partijprominent Paul Depla waarin de PvdA weer een beweging moet worden met meer verbinding met de samenleving.