Fragment

Iedereen elektrisch rijden in 2030, het kan!

  1. Fragmentenchevron right
  2. Iedereen elektrisch rijden in 2030, het kan!

Als het aan het nieuwe kabinet ligt, moeten in 2030 alle in Nederland nieuw verkochte auto's elektrisch zijn. Na Noorwegen, Engeland en Frankrijk doet ook Nederland de benzine -en dieselauto's in de ban. Haalbaar of veel te ambitieus?

Volgens Cornelis Kit, journalist bij Autoweek, klinkt het als een mooi plan, maar valt er aan de haalbaarheid nog sterk te twijfelen. Zeker omdat de auto-industrie niet staan te springen. Zij hebben nu nog voor miljarden aan fabrieken staan,die zij in 2030 nog lang niet hebben afbetaald. Het is ook nog maar de vraag of elektrische auto's dan al compleet gelijkwaardig zijn aan de fossiele variant.

Voor Niels Korthals Altes van laadpalen exploitant FastNed, staat het daarentegen als een paal boven water dat 2030 haalbaar is. Sterker nog, hij vraagt zich af wie er in 2025 überhaupt nog een fossiele auto zou willen kopen. Elektrische auto’s zijn, volgens Korthals Altes, tegen die tijd goedkoper, efficiënter en je hebt veel minder restwaarde risico. Daarnaast ziet hij heel duidelijk dat de auto-industrie ook de kant van elektrisering opgaat. ‘2030 gaan we echt makkelijk halen.’