Fragment

'Verhoging btw oneerlijk voor de gewone man'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Verhoging btw oneerlijk voor de gewone man'

PvdA-leider Lodewijk Asscher vindt het oneerlijk dat de gewone man meer gaat betalen voor zijn boodschappen als gevolg van de verhoging van de btw. ‘Dit gaat over de dingen die je wel moet kopen, de dagelijkse behoefte. Dat betekent dat mensen met een laag inkomen die relatief een groter deel van hun geld kwijt zijn aan die dagelijkse boodschappen, dit gaan voelen', zei hij donderdag bij Dit is de Dag.

Econoom Martin Visser is het hier niet mee eens. Hij stelt dat volgens de koopkrachtplaatjes waarmee Asscher als minister tot voor kort ook werkte, alle mensen er per saldo wel degelijk op vooruit gaan.

Waar beide mannen het wel over eens zijn is dat veel van de lastenverlichting plaatsvindt tijdens de regeerperiode van het aankomende kabinet en de lasten verzwaring juist daarna pas komt. ‘Dat geeft geen eerlijk beeld,’ stelt Asscher.

Dijsselbloem

Op de vraag of Asscher het Jeroen Dijsselbloem, PvdA-minister van Financiën, kwalijk neemt dat hij niet terugkeert in de Tweede Kamer, zegt Asscher. ‘Ik vind het vreselijk jammer en ga hem missen. Maar ik vind dat als hij zo’n besluit neemt, dat je dat dan moet respecteren.’ Asscher prijst Dijsselbloem dat ie zich na zijn besluit in het openbaar verantwoording heeft afgelegd.