Fragment

Operazangeres is helemaal klaar met fatshaming

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Operazangeres is helemaal klaar met fatshaming

Hou op met volwassenen steeds aan te rekenen dat ze overgewicht hebben. Dat zei operazangers Wiebke Göetjes woensdag bij Dit is de Dag.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde woensdag dat bijna de helft van de Nederlanders te dik is. Het CBS bracht ook naar buiten dat één op vijf mensen met obesitas (dat is ernstig overgewicht) zegt daar tevreden mee te zijn. Moet je overgewicht accepteren of moet je daar geen genoegen mee nemen? 

In Dit is de dag gingen verouderingswetenschapper David van Bodegom en operazangeres Wiebke Göetjes met elkaar in gesprek. Göetjes wil dat de samenleving stopt met mensen steeds aan te kijken op overgewicht. 

Göetjes is blij verrast dat 20 procent van de mensen met obesitas tevreden is met het lichaam. Volgens de zangeres kun je als dik persoon namelijk op fikse kritiek rekenen in onze samenleving. Ze ergert zich aan de insinuatie dat dikke personen per definitie niet gezond zouden zijn.

Van Bodegom wijst op de gezondheidsrisico's: de kans op diabetes, hart- en vaatziekten en gewrichtsproblemen is groter bij overgewicht. Hij stelt dat onze samenleving het niet makkelijk maakt om dun te blijven. Overal is (slecht) eten te krijgen en er wordt weinig bewogen. 'Onze omgeving maakt ons dik', zei hij.

Video niet beschikbaar